60% ŁOSOSIA!
CECHY:
- 60% łososia – lekkostrawne białko zwierzęce bogate w aminokwasy co wspomaga wzrost i rozwój!
- Bez dodatku zbóż – formuła jest zaprojektowana tak, aby wpływać korzystnie na zwierzęta z nietolerancją bądź wrażliwością na ziarna.
- Glukozamina, siarczan chondroityny i MSM – zapewnienia solidny rozwoj.
- 40% świeżo przygotowanego łososia – naturalne, tradycyjne i lekkostrawne źródło białka.
- Zawiera suplement Omega 3 – doskonałe źródło EPA i DHA, aby wspierać rozwój poznawczy i wizualny.
- Bez dodatku sztucznych barwników i konserwantów
Łosoś stanowi bardzo dobre źródło pełnowartościowego białka. Ryba zawiera również egzogenne aminokwasy, które nie są wytwarzane w organizmie, jak: leucyna, izoleucyna, walina i lizyna. Stanowi bogactwo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwasów omega-3, niezwykle cennych dla organizmu m.in. działanie przeciwzapalne i przeciwalergiczne przez hamowanie nadmiernej odpowiedzi immunologicznej; działanie przeciwnowotworowe; wzmaganie układu immunologicznego; pozytywny wpływ na skórę oraz wspomaganie leczenia chorób skórnych. W łososiu znajdziemy znaczne pokłady witaminy D – Witamina D, oprócz udziału w procesach metabolicznych kości, bierze także udział w procesach immunologicznych, antykancerogennych, kardioprotekcyjnych. Ponadto, witamina D jest wykorzystywana w leczeniu chorób skóry, chorób układu krążenia. Łosoś to również dobre źródło witamin z grupy B: witaminy B6, niezbędnej w syntezie hormonów i enzymów oraz witaminy B12, biorącej udział w produkcji czerwonych krwinek. Łosoś zawiera znaczne ilości selenu. Selen wpływa na poprawię odporności organizmu oraz chroni krwinki czerwone przed działaniem wolnych rodników. Ponadto łosoś jest źródłem fosforu i magnezu.
Bataty to doskonałe źródło likopenu, który może zmniejszać ryzyko rozwoju chorób serca i niektórych nowotworów. Zawierają również antocyjany – silne przeciwutleniacze. Są skarbnicą karotenoidów, w tym poprawiającej kondycję wzroku luteiny. Poza tym bataty zawierają sporo związków mineralnych, takich jak: wapń, fosfor, potas, sód, magnez, siarka, chlor, żelazo, jod, a także niewielkie ilości manganu, miedzi, molibdenu i selenu. Bulwy zawierają również witaminy z grupy B (zwłaszcza witaminę B6), witaminę C, kwas foliowy i witaminę E.
Warzywa są świetnym źródłem witamin i składników mineralnych. Większość warzyw obfituje w węglowodany złożone, a więc takie, które wolno wchłaniają się w przewodzie pokarmowym i nie powodują gwałtownych skoków glukozy we krwi. Dzięki temu psy nie miewają napadów głodu i czują się syte. Warzywa zawierają niewiele cukrów prostych, w związku z tym mniejsze jest ryzyko wystąpienia chorób zębów. Błonnik, zwany także włóknem pokarmowym, może stać się jednym ze sprzymierzeńców w czasie wzrostu. Zapewnia uczucie sytości na dłużej, normalizuje stężenie glukozy we krwi, zapobiega zaparciom, reguluje perystaltykę jelit, przyśpiesza usuwanie związków toksycznych z organizmu.
Glukozamina bierze udział w syntezie proteoglikanów (substancje budulcowe chrząstki stawowej), co pozwala wzmocnić, a nawet zregenerować zmienione chorobowo stawy. U psów cierpiących z powodu chorób reumatycznych może być podawana łącznie z lekami przeciwbólowymi i steroidami.
MSM wpływa skutecznie na w poprawę elastyczności stawów. Dodatkowo polepsza elastyczność skóry i tkanki mięśniowej. Dzięki temu przyczynia się do zwiększenia ogólnej elastyczności i giętkości ciała i stawów.
Siarczan chondroityny o działaniu mającym poprawiać metabolizm chrząstek stawowych i zapobiegać ich uszkodzeniu w chorobach reumatycznych. Jest stosowany w przewlekłym leczeniu reumatoidalnych zapaleń stawów. Zmniejsza dolegliwości bólowe i poprawia ruchomość stawów.
SKŁAD:
Łosoś 60% (40% świeżo przygotowanego łososia (w tym 1% wywaru z łososia), 20% suszonego łososia) bataty (19%), ziemniaki, pulpa buraczana, siemię lniane, minerały, witaminy, suszona marchew, groszek, suplement Omega 3, wywar z warzyw, glukozamina (355 mg/kg), metylosulfonylometan (355 mg/kg), siarczan chondroityny(250 mg/kg), nukleotydy, frukto-oligosacharydy (92 mg/kg), manno-oligosacharydy (23 mg/kg).
DODATKI DIETETYCZNE NA KG:
Witaminy: E672/witamina A 15,000 IU, E671/witamina D3 2,250 IU; Pierwiastki śladowe: E1/żelazo 160 mg, 3b201 /jod 2.54 mg,
E4/miedź 60 mg, E5/mangan 110 mg, E6/cynk 230 mg, E8/selen 0.60 mg. Aminokwasy:L-karnityna 480 mg/kg
ANALIZA SKŁADU:
Białko surowe |
27% |
Oleje i tłuszcze surowe |
14.5% |
Włókno surowe |
2.5% |
Popiół surowy |
7.5% |
Wilgotność |
8% |
Węglowodany |
40.5% |
Energia metaboliczna |
360Kcal/100g |
Omega 6 |
1.2% |
Omega 3 |
3.8% |
Wapń |
1.5% |
Fosfor |
1.0% |
Kształt granulatu |
okrągły |
Długość |
12mm (+/- 0.5 mm) |
Szerokość |
13mm (+/- 1 mm) |