50% ŁOSOSIA I PSTRĄGA
- 50% łososia i pstrąga – produkt bogaty w aminokwasy, witaminy i minerały. Ryba jest pysznym źródłem białka, które twoje zwierzę pokocha!
- Bez dodatku zbóż – formuła jest zaprojektowana tak, aby korzystnie wpływać na zwierzęta z nietolerancją bądź wrażliwością na ziarna.
- Glukozamina, siarczan chondroityny i MSM – w celu wspierania odbudowy stawów i mobilności u starzejących się zwierząt.
- Minimum 26% świeżo przygotowanego pstrąga – naturalne, tradycyjne i lekkostrawne źródło białka.
- Z olejem z łososia – doskonałe źródło EPA i DHA, aby wspierać rozwój funkcji poznawczych, wizualnych i przyczynić się do zmniejszenia podatności na zapalenia stawów.
- Dodana L-karnityna – aby pomóc utrzymać zdrową wagę i rozwój mięśni.
- Bez dodatku sztucznych barwników i konserwantów.
Łosoś stanowi bardzo dobre źródło pełnowartościowego białka. Ryba zawiera również egzogenne aminokwasy, które nie są wytwarzane w organizmie, jak: leucyna, izoleucyna, walina i lizyna. Stanowi bogactwo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwasów omega-3, niezwykle cennych dla organizmu m.in. działanie przeciwzapalne i przeciwalergiczne przez hamowanie nadmiernej odpowiedzi immunologicznej; działanie przeciwnowotworowe; wzmaganie układu immunologicznego; pozytywny wpływ na skórę oraz wspomaganie leczenia chorób skórnych. W łososiu znajdziemy znaczne pokłady witaminy D – Witamina D, oprócz udziału w procesach metabolicznych kości, bierze także udział w procesach immunologicznych, antykancerogennych, kardioprotekcyjnych. Ponadto, witamina D jest wykorzystywana w leczeniu chorób skóry, chorób układu krążenia. Łosoś to również dobre źródło witamin z grupy B: witaminy B6, niezbędnej w syntezie hormonów i enzymów oraz witaminy B12, biorącej udział w produkcji czerwonych krwinek. Łosoś zawiera znaczne ilości selenu. Selen wpływa na poprawię odporności organizmu oraz chroni krwinki czerwone przed działaniem wolnych rodników. Ponadto łosoś jest źródłem fosforu i magnezu.
Pstrąg ma delikatne chude mięso i dostarcza najwięcej spośród ryb słodkowodnych cennych kwasów omega-3, które odgrywają ważną rolę w profilaktyce chorób serca i układu krążenia Pstrąg dostarcza pełnowartościowego białka, które dorównuje pod względem składu temu zawartemu w mięsie tradycyjnym i jest od niego łatwiej przyswajalne, jednocześnie ma niewiele kalorii sporo fosforu, selenu, wapnia, magnezu, żelaza, potasu. Zawiera dużo rozpuszczalnych w wodzie witamin z grupy B, natomiast mniej niż ryby tłuste rozpuszczalnych w tłuszczu witamin: A (niezbędna dla oczu), D (wraz z fosforem i wapniem kształtuje kościec, wpływa na wzrost i odnowę komórek) i E (wraz z kwasami omega-3 wpływa na zdrowy wygląd skóry i sierści).
Bataty to doskonałe źródło likopenu, który może zmniejszać ryzyko rozwoju chorób serca i niektórych nowotworów. Zawierają również antocyjany – silne przeciwutleniacze. Są skarbnicą karotenoidów, w tym poprawiającej kondycję wzroku luteiny. Poza tym bataty zawierają sporo związków mineralnych, takich jak: wapń, fosfor, potas, sód, magnez, siarka, chlor, żelazo, jod, a także niewielkie ilości manganu, miedzi, molibdenu i selenu. Bulwy zawierają również witaminy z grupy B (zwłaszcza witaminę B6), witaminę C, kwas foliowy i witaminę E.
Szparagi mimo niskiej kaloryczności i zawartości 95 procent wody szparagi są skarbnicą witamin i składników mineralnych, takich jak:
kwas foliowy, który spowalnia proces starzenia i pomaga w regeneracji uszkodzonych komórek, wspomaga także pracę układu krążenia;
witaminy C i E oraz beta-karoten – poprawiają kondycję skóry, sierści i pazurów; asparagina wspomaga pracę nerek i odpowiada za prawidłowy poziom nawodnienia organizmu;
wapń, fosfor, potas dwa pierwsze pierwiastki odpowiadają za kondycję kości i zębów. Z kolei wysoka ilość potasu oraz niska zawartość sodu w połączeniu z asparaginą sprawiają, że szparagi mają właściwości moczopędne;
glutation wzmacnia układ odpornościowy, wspomaga wątrobę w procesie oczyszczaniu organizmu z toksyn, zapobiega rozwojowi komórek nowotworowych oraz choroby Alzheimera;
błonnik – poprawia perystaltykę jelit;
inulina – prebiotyk odżywiający pożyteczne bakterie jelitowe, zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego
Glukozamina bierze udział w syntezie proteoglikanów (substancje budulcowe chrząstki stawowej), co pozwala wzmocnić, a nawet zregenerować zmienione chorobowo stawy. U psów cierpiących z powodu chorób reumatycznych może być podawana łącznie z lekami przeciwbólowymi i steroidami.
MSM wpływa skutecznie na w poprawę elastyczności stawów. Dodatkowo polepsza elastyczność skóry i tkanki mięśniowej. Dzięki temu przyczynia się do zwiększenia ogólnej elastyczności i giętkości ciała i stawów.
Siarczan chondroityny o działaniu mającym poprawiać metabolizm chrząstek stawowych i zapobiegać ich uszkodzeniu w chorobach reumatycznych. Jest stosowany w przewlekłym leczeniu reumatoidalnych zapaleń stawów. Zmniejsza dolegliwości bólowe i poprawia ruchomość stawów.
Skład:
Łosoś i pstrąg 50% (w tym 30% świeżo przygotowanego pstrąga, 11% suszonego łososia, 4% świeżo przygotowanego łososia, 3% oleju z łososia, 2% wywaru z łososia), bataty (24%), ziemniaki, groszek, pulpa buraczana, białko z groszku, siemię lniane, białko ziemniaczane, minerały, witaminy, wywar z warzyw, szparagi (odpowiednio 7.5g na 1 kg produktu), glukozamina (170 mg/kg), etylosulfonylometan (170 mg/kg), siarczan chondroityny (125 mg/kg), frukto-oligosacharydy (92 mg/kg), manno-oligosacharydy (23 mg/kg).
Dodatki dietetyczne na kg:
Witaminy: E672/witamina A 15,000 IU, E671/witamina D3 2,250 IU; Pierwiastki śladowe: E1/żelazo 160 mg, E2/jod 1.58 mg, E4/miedź 60 mg, E5/mangan 110 mg, E6/cynk 130 mg, E8/selen 0.60 mg; Aminokwasy: L-karnityna 480mg.
Analiza składu:
Białko surowe |
26% |
Oleje i tłuszcze surowe |
8% |
Włókno surowe |
4% |
Popiół surowy |
7.9% |
Wilgotność |
8% |
Węglowodany |
46% |
Omega 6 |
1.2% |
Omega 3 |
3.6% |
Wapń |
1.3% |
Fosfor |
0.9% |
Energia metaboliczna 320Kcal/100g